Return to site

Papucul fermecat

 

Oameni se duc la terapie de cele mai multe ori pentru a repara ceva în viața lor. Uneori acel ceva din viața lor arată ca un papuc total distrus, cu baretele rupte, talpa găurită. Nici cel mai bun meșter nu îl poate repara, sau poate el îl lipește, îl coase și îți va părea că arată mai bine. Apoi tu te minunezi ce tare e meșterul…dar la prima încercare de a încălța papucul el se distruge mai rău, iar tu spui că nu merge terapia sau terapeutul și alergi iar la altul, neînțelegând că papucul pur și simplu e de aruncat.

Omul, în căutarea lui, descoperă un vindecărel faimos de facebook, un Osho nespălat valah sau un psihorezolvel cu promovare pe platforme, care vinde ultima soluție de reparare de papuc putrezit și se duce încăpățânat la aceștia, cu același papuc stricat să îl repare.

 

Terapia nu e despre a repara situațiile din viața ta, ci despre a-ți facilita procesul de trezire care te bântuie. Nu e vorba despre a-i face pe ceilalți să fie cum aștepți tu, de a căpăta jobul ideal, partenerul ideal, de a-ți crește perfect copilul, oricare ar fi acea forma de perfecțiune în care crezi tu, nu este despre a scăpa de o problemă medicală. Terapia cea adevărată este o călătorie spre sine, spre împărăția ta interioară. Acolo vei descoperi că ai o mulțime de papuci noi și magici pe care poți alege să îi încalți și să te bucuri de ei, că nu e nevoie să te porți ca un cerșetor cu un singur pantof rupt, care așteaptă sa fie reparat cumva de altcineva.

 

În acest drum al regăsirii e vorba doar despre tine și cine ești cu adevărat, dar noi ne amăgim, fugim de noi și tot în afara noastra căutam, în metode, cursuri și terapii la modă. Cum auziți de ceva la modă fugiți spre acel ceva crezând că va rezolva durerea din sufletul vostru ca niște oi confuze și agitate care își spun: ai auzit de ayahuasca de Chile pe care o bei și te iluminezi? De Gigel bioenergel? De cursul pentru bărbați adevărați și femei feminine? De faimosul psihoterapeut Amăgel?

 

Nu vă spun acum toate astea, ca să vă opresc entuziasmul căutării. Eu din inimă vă spun să vă duceți, dar nu ca niște iresponsabili și neasumați, așteptând ca cel din fața voastră să vă facă o minune și să transforme papucul putrezit în ceva nou. Ar fi bine să ne ducem cu inima curată, asumat și deschis, să vedem ce ne servește ca suflet cu adevărat. Unele experiențe pot fi mari distrageri și amăgeli .. de la altele pleci mai luminat și înțelept, cu sufletul mai ușor.

 

Călătoria nu se termină la un high de grup după ce te-ai îmbrățișat cu necunoscuți care te-au făcut să te simți în siguranță... altă amagire. De fapt acolo voi vă permiteți să vă simțiți în siguranță printre ei și apoi ar trebui să duceți starea asta de siguranță cu voi și acasă, nu să începeți jihadul în familie pentru ca ați descoperit că de fapt tu erai perfect dar mami și tati nu te-au crescut cu dragoste.

 

Nu e suficient doar să rătăcim din metodă în metodă, din grup în alt grup. Terapia de abia începe și poate începe, dacă ești ghinionist, și cu o rătăcire mai lungă. Terapia e de fapt o călătorie spre tine, nu e vorba despre orele petrecute în cabinet.

 

Este o călătorie pe care o faci uneori singur, uneori permițându-ți să te ajute un terapeut, dar alegând unul care te îndreaptă spre tine, cu care rezonezi și te ajută să faci acea alchimie interioară, să aduci întunericul în lumină, adică experiențele tale dureroase să devină sursa înțelepciunii tale…să îl aduci pe cel rătăcit care ești acum, cu un papuc stricat în mână în paradisul papucilor. Să descoperi că totul e energia ta .. că nu ai fost niciodată o victimă .. ai fost in experiențe .. și iată acea lumină a sufletului tău ..acesta ești cu adevărat.

 

Căutările exterioare sunt bune la început, dar când te pierzi în ele e rătăcire. Nu terapiile sunt rele, nu terapeutii sunt răi - îi găsiți pe cei care sunt pe măsura conștiinței voastre momentane. Chiar și cei care vă smintesc sunt buni, pentru că amăgindu-vă ei pe voi vă dați seama că voi sunteți cei care vreți să vă mințiți și să vă amăgiți și uneori vă decideți că e destul cu amăgirea și alegeți să urmați calea spre voi.

 

Când elevul e pregătit învățătorul va veni, dar adevăratul maestru și iluminat este în voi. Este cu noi și în noi de la începutul lumii și ești tot tu. Spre acela să fie îndreptată căutarea ta, nu spre repararea papucului stricat din viața ta. Uneori un rahat e doar un rahat și nu merită toată psihanaliza ta, doar necesită să te debarasezi de el.

Și nu uita… totul ne e permis, dar nu totul ne zidește.