Return to site

Sunt terapiile benefice ?

Ca și terapeut îți apare un om la prima ședință cu un bagaj foarte plin aproape să explodeze și nu știi exact ce e acolo .. aparent îți prezintă doar forma acestui bagaj și încet-încet descoperi fiecare rufă murdară din el. Pe măsură ce clientul se deschide și alege schimbarea, în aceeași măsură el reușește îndrumat, ghidat să elibereze din acel bagaj de lucruri inutile, traumatizante, vechi, toxice de care s-a legat și nici măcar nu și-a dat seama.

El, omul, sau altfel spus acea personalitate a noastră, a făcut de-a lungul vieții sale atașamente și alianțe cu aceste credințe toxice, programe și tipare având impresia falsă că îl ajută, când de fapt în fundal aceste credințe false au săpat la temelia ființei și au ajutat să creeze separarea falsă între suflet și om, așa încât omul a uitat cine este el cu adevărat.

Unii vin deja pregătiți cu 2, 3 rufe murdare să le curețe. Și le aleg ei, le scot din geantă și vor să le spele pe acelea pe care le-au ales, dar geanta rămâne plină cu toate rufele murdare adică programe, tipare. Se concentrează pe două probleme și adevărata rădăcină nu o scot apoi spun că terapia nu a avut succes. Lipsa de colaborare, neimplicarea în procesul terapeutic al aceluia care vine la terapie, amnezia care-l cuprinde după ce chiar a conștientizat o credință, un tipar, un mod prost de funcționare îl va face să repete aceleași experiențe toxice - asta și datorită superficialității, iresponsabilității față de lucrarea sufletul lui.

Un terapeut este un facilitator, un fel de portavoce a sufletului tău când tu ai încetat să îl mai auzi. Îți aduce mesaje din întunericul neacceptat al tău, îți aduce la lumină strigătele aspectelor pe care nu le-ai acceptat și integrat. El, terapeutul, îți propune variante de eliberare ale acestor aspecte rănite și întunecate ale tale și vindecarea lor se întamplă doar dacă și tu ești dispus să alegi această eliberare și trezire.

De cele mai multe ori oamenii nu vor schimbarea, vor doar să le fie puțin mai bine, încep să se simtă mai ușori, dau drumul la câteva lucruri din bagajul întunecat dar niciodată la tot bagajul, au aceeași geantă cu care au venit puțin mai ușoară și merg pe aceeași cărare care i-a dus înainte la suferință și reiau același proces toxic, doar ca au mai multă forță și energie să-l deruleze din nou.

Aici intervine problema de conștiința a terapeutului : l-am ajutat doar să-i fie puțin mai bine și să continue să își facă rău lui și celorlalți? I-am întârziat oare procesul de trezire, drumul eliberând suferința dar neînvățând lecția cu care a venit aceasta suferinta? Poate ar fi fost bine să-i fie rău, să ducă acest rău până la capăt până îl va face să renunțe la aceste alegeri de viață toxice? .. Te întrebi dacă ai făcut bine eliberându-l de durerea respectivă, problema respectivă, el luând de la capăt același circuit toxic care îl afectează și pe el și pe cei din jur.

Se ajunge la acel moment în care omul ar trebui să schimbe și cu tristețe vezi cum el alege răul din nou .. drumul cunoscut, dar înfundat, care mai târziu îl va duce la o problemă și mai mare, negând necesitatea schimbării și deciziei de a alege sănătos în viață.

E terapia benefică? Da, dar numai pentru cei care vor să schimbe cu adevărat. Pentru alții care nu decid să schimbe poate fi doar o agonie mai lungă până la rezultatele inevitabile ale acțiunilor lor. Continuând să lucrezi cu un om care a înțeles, dar a decis să nu se schimbe, să nu își asume viața ca terapeut vei crea un circuit de dependent și codependent. Devii paharul de vin al clientului tău… îi cocoloșești demonii, dar universul își urmează cursul. Orice acțiune a ta îsi așteaptă rezoluția. Nu poți să faci ceva rău și rezoluția să fie minunată.. e conform acțiunilor și experiențelor pe care le alegi. Dacă nu ești decis să te schimbi, nu, nu e bună terapia și punct.

Dacă nu ai ales schimbarea nu mai alerga din terapeut în terapeut și din curs în curs. Nu există soluții magice fără responsabilizarea ta. Nu terapeuții sunt problema, nu cursurile - când alegi trezirea maestrul tău interior te va îndruma spre oamenii și locurile potrivite.